Geen producten (0)

Etafeni helpt alleenstaande moeders

Etafeni helpt alleenstaande moeders

Nyanga is een van de oudste, gevaarlijkste en armste townships van Zuid Afrika, met een werkeloosheidspercentage van meer dan 65%. Nyanga had ooit zulke hoge moordcijfers dat het de ‘moordhoofdstad’ van Zuid Afrika werd genoemd. Geen fijne plek om op te groeien dus. En zeker niet als vrouw.

De laatste jaren klimt Nyanga gelukkig langzaam uit de put. Door verschillende initiatieven van inwoners wordt de sloppenwijk beetje bij beetje  leefbaarder. Samen vechten bewoners tegen armoede en wordt er op allerlei manieren geprobeerd werkgelegenheid te creëren. Iets waarbij de bewoners weinig hulp kunnen verwachten vanuit de regering trouwens. Onder leiding van president Zuma heeft de economie en werkgelegenheid in Zuid Afrika een triest dieptepunt bereikt.

 

Wat de situatie ook niet beter maakt zijn de nog steeds alarmerend hoge HIV/Aids cijfers in Nyanga. Landelijk gezien is 13,6% van de zwarte gemeenschap HIV-positief, tegenover 30% in Nyanga.

Vooral vrouwen worden hierbij hard getroffen. De verhouding man-vrouw in de townships is nog steeds ouderwets. Een vrouw heeft weinig te vertellen en doet wat haar man van haar vraagt. Sexueel geweld is aan de orde van de dag en dit maakt dat veel vrouwen gedwongen HIV positief raken. Als eenmaal bekend is dat je HIV positief bent is het stigma groot. Er is veel onwetendheid. Werk vinden, je kinderen onderhouden, overleven, wordt allemaal nog moeilijker dan het al was.

 

Midden in township Nyanga ligt het wijkcentrum van Etafeni, een echt lichtpunt voor deze vrouwen. Etafeni zet zich in om de situatie van HIV positieve moeders en hun kinderen te verbeteren. Etafeni gelooft in een holistische aanpak; gezondheid, school, werk, opvoeding, persoonlijke ontwikkeling en sociale contacten, alles wordt behandeld.

Het belangrijkste dat Etafeni biedt is wel de gratis kinderopvang. Dit is van levensbelang want het geeft de voornamelijk alleenstaande moeders de kans om te werken aan scholing en het vinden van werk.

Etafeni zorgt dagelijks voor gezonde maaltijden met verse groenten uit eigen moestuin om zo de vaak ondervoede kinderen en moeders weer sterk te krijgen. Een diëtist leert de moeders alles over koken en gezonde voeding. Ook helpen ze bewoners om thuis moestuinen aan te leggen en onderhouden . Dit is een grote slag tegen de armoede en ondervoeding in Nyanga.

 

Het medische personeel van Etafeni biedt gratis HIV testen, medische hulp, medicatie, voorlichting en family planning aan vrouwen. Ook hebben ze een mobiele test unit waarmee ze de wijk intrekken en mensen op straat en thuis persoonlijk benaderen.

 

Etafeni zorgt voor scholing via verschillende skills trainingen. Naast bijvoorbeeld een training computervaardigheden is er het Etafeni income generation project. Hier worden vrouwen opgeleid om zelf producten te ontwerpen en te produceren. Ze leren om te naaien, kraal-, quilt- en borduurwerk te doen en worden vervolgens ondersteund in het verkopen van hun producten, zodat er een inkomen gegenereerd kan worden waar het gezin van kan leven.

 

Wat nog wel het meest belangrijke is waar Etafeni aan werkt is zelfvertrouwen en eigenwaarde bij de moeders. Dit doen ze samen met professionele therapeuten.

Dit alles doen ze in een warme en vooral mooie omgeving waar de moeders en kinderen zich thuis voelen. Vrouwen die meedraaien in de Etafeni projecten worden sterker, positiever en kunnen hun gezin onderhouden. Deze vrouwen geven dit vervolgens door. Door aan hun kinderen en door aan de gemeenschap om hen heen. En dat is niet alleen het uiteindelijke doel van Etafeni, maar ook van Eredame.

 

 

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren